Pomysły na letnie przekąski na bazie nabiału
Co jeść latem, aby było smacznie, zdrowo i lekko? Czy w letnim menu jest w ogóle miejsce na produkty mleczne? Mogłoby się wydawać, że na stole nie zmieści się już nic poza dzbankiem lemoniady i pucharka z lodami, ale to błąd – warto bowiem pozwolić sobie i bliskim na odkrywanie nowych smaków, a przy tym zdrowych i lekkich. Produkty mleczne to trafiona opcja na lato. Warto zapoznać się z ofertą spółdzielni mleczarskiej Krasnystaw https://www.krasnystaw.eu/pl i wyposażyć swoją lodówkę w ulubiony nabiał, ponieważ będzie on grał główną rolę w szybkich, letnich deserach i daniach. Produkty z mleka, zwłaszcza schłodzone, przynoszą wspaniałe uczucie ulgi w upalne popołudnie.
Jakie produkty mleczne wybrać, chcąc przygotować smaczny deser?
Co powinno zatem znaleźć się w lodówce, kiedy w planach jest deser, a na zewnątrz naprawdę gorąco? Warto wybrać takie produkty jak kefir i na jego bazie przygotować smakowity koktajl. Potrzebne będą sezonowe owoce np. truskawki, maliny, jagody, ale wspaniale będą pasować także banany. Kefir i owoce trzeba ze sobą zblendować, a chcąc dodać jeszcze więcej wartości odżywczych, można dodać także nasiona chia, a także nieco zdrowych tłuszczy, na przykład masło orzechowe. Oczywiście można również koktajl nieco dosłodzić miodem lub cukrem. Kolejnym produktem, który warto mieć zawsze w lodówce latem jest słodka śmietanka. A dlaczego w lodówce? Ponieważ schłodzona lepiej się ubija! Śmietanka posłuży jako fantastyczny dodatek do wszystkich lodów, gofrów, ciast, tart, galaretek i innych deserów. Na szczególną uwagę zasługuje galaretka z sezonowymi owocami, po ściągnięciu udekorowana bitą śmietaną. To deser na medal, który obroni się w każdej sytuacji.
Szybki i lekki obiad z nabiałem w roli głównej – czy to możliwe?
Sięgać po produkty mleczne warto także wtedy, kiedy chce się przyrządzić szybki obiad. Podczas upałów raczej nikt nie będzie chciał długo stać przy gorących garnkach. Dlatego warto ugotować młode ziemniaki, posypać je koperkiem i zjeść z twarożkiem wymieszanym ze śmietaną. Koniecznie z dodatkiem świeżo posiekanej rzodkiewki, ogórka zielonego i szczypiorku. To bardzo orzeźwiający obiad, nieskomplikowany, a niesamowicie smaczny. Lepsze do ziemniaków będzie zsiadłe mleko? Nic nie stoi na przeszkodzie! Warto pamiętać o tym, że nabiał to także cenne źródło białka oraz wapnia, witamin i składników odżywczych, których organizm potrzebuje. Dodatkowo produkty fermentowane niosą wiele korzyści dla układu trawiennego, wzbogacając go w dobroczynną florę bakteryjną.