Jak naturalnie wspomóc własną odporność?
Jeśli wokół coraz częściej słychać kichanie i natarczywy kaszel, a w telewizji pojawiły się reklamy leków na przeziębienie to niewątpliwy znak, że dla układu odpornościowego nadszedł okres wzmożonej pracy. Zamiast jednak w te pędy biec do apteki, może pora zacząć myśleć o naturalnej profilaktyce.
Naturalne wsparcie dla własnej odporności
Zajrzyjmy więc do szafeczki naszych prababek w poszukiwaniu preparatów które pomogą zachować nam dobre zdrowie nie tylko przez okres zimowy. Na pierwsze miejsce wysuwa się znany wszystkim czosnek. Zawiera on znaczne ilości substancji zwanych sulfotlenkami, między innymi allinę i allicynę. Związki z tej grupy mają właściwości bakteriobójcze oraz przeciwrobacze, niszczą patogeny a także pomagają obniżyć ciśnienie oraz wspomagają naturalną florę jelitową, tak ważną dla odporności. Podobne działanie mają kiszonki – kapusta i ogórki. Zawarte w nich bakterie kwasu mlekowego są szczepem przyjaznym naszym jelitom, stymulują układ odpornościowy a ponadto produkują witaminę K2, odpowiedzialną za prawidłową gospodarkę wapniem.
Dzięki temu przeciwdziałamy także zmianom miażdżycowym w naczyniach krwionośnych. Kolejny preparat, który pomoże nam zachować dobre zdrowie to miód. To bogate źródło witamin, enzymów i innych składników nasilających pracę komórek immunologicznych, znane i wykorzystywane przez wieki w medycynie europejskiej i chińskiej. Podobny efekt wywiera na nasz organizm sok z pokrzywy. Zawarte w korzeniu polisacharydy i lektyny mają działanie immunostymulujące, a polifenole i związki mineralne w liściach wspierają ponadto procesy krwiotwórcze. Warto także poszukać często polecanego przez lekarzy rutozydu (składnik leków: Rutinoskorbin, Rutinacea).Badania wykazały, że zmniejsza on przepuszczalność naczyń krwionośnych, a tym samym zapobiega stanom zapalnym i wysiękom towarzyszącym przeziębieniu. Znaleźć możemy go w zielu ruty zwyczajnej i fiołka trójbarwnego, kwiecie bzu czarnego i forsycji ogrodowej. Jeśli ma się dostęp do tych pospolitych roślin warto w okresie letnim zrobić zapas suszonego surowca, by później móc przygotować aromatyczny, wzmacniający napar.
Więcej wpisó dotyczących zdrowego stylu życia, znajdziesz w serwisie https://www.plotkarz.pl/.
Wokół nas znaleźć możemy wiele dobroczynnych preparatów, które w naturalny sposób zapobiegają przeziębieniom w okresie jesiennej pluchy. Nie wolno też zapomnieć o zbilansowanej, bogatej w witaminy diecie, aktywności fizycznej oraz uśmiechu i pogodzie ducha.