Główne zalety ekożywności
Jedzenie posiadające certyfikat żywności ekologicznej to coś więcej, niż gwarancja zdrowia. Właściwie to dużo więcej.
W żywności ekologicznej nie chodzi bowiem tyle o nasze zdrowie, co o problemy gospodarcze, społeczne i ochronę środowiska. Chodzi o wypracowanie modelu rolnictwa ekologicznego, które produkować będzie żywność z poszanowaniem lokalnej kultury i tradycji, z korzyścią dla lokalnych społeczności i z zachowaniem zasad ochrony środowiska.
Rolnictwo ekologiczne co do zasady nie powinno pogarszać stanu gleb, wód gruntowych. Dlatego przy produkcji żywności ekologicznej odchodzi się od stosowania na szeroką skalę nawozów chemicznych. Ogranicza się też mechanizacje. Oczywiście sprawia to, że żywność ekologiczna jest nieco droższa, ale czasami warto zapłacić nico wyższą cenę, nie tylko za zdrowie, ale i za pewność, że kupione jedzenie zostało wyprodukowane zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Kupując żywność ekologiczną wybieramy zdrowie i wspieramy lokalną produkcję rolną, przynoszącą korzyści rolnikom.